onsdag 26. desember 2012

Oppgave 1 - "Hentet"


Diktet «Hentet» av Johann Grip består av tre vers som alle har sin egen oppgave i diktet. Det første verset er en slags intro som forteller at dette diktet handler om å bli hentet. Det får oss også å forstå at fortelleren er en voksen, siden fortelleren forteller om noe som barn gjør.
I andre vers fortelles det om en jente som blir hentet i barnehagen. Hun slipper alt hun har i hendene og løper mot porten, der noen hun elsker veldig mye står og venter.
I det tredje verset er det fortellerpersonen som ser noen som står i porten. Vi har allerede fastslått at denne personen er voksen og at vedkommende mest sannsynlig ikke fortsatt er i barnehagen. I stedet tror jeg at dette handler om døden. Den siste linjen i diktet er «nøyaktig slik». Nøyaktig slik som Sunniva blir hentet i barnehagen, vil han bli hentet når han dør. Han vil at noen han elsker veldig mye vil vente på han ved perleporten inn til himmelen.

Jeg tror årsaken til at nye religioner oppstår og vokser frem er at vi i dag har frihet til å si og tro hva vi vil. Martin Luther forsøkte å innføre en ny retning innen kristendommen på 1500-tallet. Dette klarte han, men ikke uten sterk motstand fra kirken og han endte også opp med å bli bannlyst fra kirken. I dag vil man ikke få så stor motstand. Derfor kommer flere til å prøve å starte nye religioner, og siden det er religionsfrihet (dette gjelder da ikke overalt i verden) vil det være mange som synes nettopp denne nye religionen høres rimelig ut. En annen årsak kan være at de nye religionene inkluderer moderne forskning som psykologi, medisin og fysikk i troen sin. Da vil de virke mer troverdige for oss enn gamle religioner som skrev tekstene sine for flere tusen år siden. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar