onsdag 26. desember 2012

Oppgave 3 - Vishnu



Bildet ovenfor er et bilde av den Hinduistiske guden Vishnu. Det er vanlig å henge dette bildet i stuen eller andre rom der personer ofte oppholder seg og hensikten med bildet er å få en åndelig tilstedeværelse av Vishnu.
Vishnu er universets opprettholder. Han passer på at Dharma er i orden og hvis Dharma trues av noe ondt, stiger Vishnu ned på jorden for å forsvare det gode. Når Vishnu kommer ned til jorden, kommer han som forskjellige skikkelser, eller avatarer.

Bildet er veldig symmetrisk. På hver side av Vishnu er en hånd i forgrunnen og en i bakgrunnen. Smykker og andre ting er jevnt fordelt over kroppen og bakgrunnen er også symmetrisk. Bakgrunnen har en sirkel eller oval rundt Vishnu som legger blikkfanget i sentrum.  Det er et ganske lyst bilde. I tillegg ser det ut som om Vishnu smiler, som gir bildet en glad stemning. Det blir ikke brukt mange dystre farger som svart eller grått. Det enste stedet der vi ser svart er i håret til Vishnu, som står i kontrast til lyset i bakgrunnen.

Det finnes mange symboler i bildet. Hudfargen til Vishnu er blå, som er havets og himmelens farge. Den representerer det uendelige. I hendene hans holder han en konkylie, en lotusblomst, en diskos og en klubbe. Konkylien er et skjell som lager en lyd hvis man blåser inn i det. Det var vanlig å blåse i en konkylie under krigføring og det sies at når Vishnu sin konkylie blir blåst i, så har det gode vunnet over det onde. Dette symboliserer Vishnu når han stiger ned til jorden i form av en avatar for å løse en krise eller et alvorlig problem i verden. Lotusblomsten er en blomst som vokser på vannet der roten sitter i gjørma under vann og blomsten flyter oppå vannet. Dette symboliserer renhet og veien til oppvåkningen der man begynner i gjørma, går gjennom vannet, som symboliserer samsara, og kommer til slutt til overflaten, eller oppvåkningen. Diskosen er et våpen som kommer tilbake til deg etter at du har kastet det. Det kan derfor symbolisere syklusen der verden skapes, opprettholdes og ødelegges hvert 4 millionte år. Klubben er et våpen som symboliserer makt. Den skal slå ned på folk som ikke følger hinduismens prinsipper og hjelpe dem på rett veg. Disse symbolene viser at han er hele verden og universets herre.

Vi kan vi se fra dette bildet hva slags gud Vishnu er.  Ut i fra fargene kan vi se at han er en god gud. Tingene han holder i hendene viser at han passer på deg med sin endeløse visdom og makt. Han virker veldig balansert med lotusen og diskosen på den ene siden av seg og klubba og konkylien på den andre, det blir liksom som en lys og en mørk side, noe som passer bra for guden som har i oppgave å opprettholde verden.

3 kommentarer: