mandag 3. juni 2013

Oppgave 1 - Fantasy og religiøs lengsel



Kan interessen for fantasy i litteratur, film og dataspill tolkes som uttrykk for religiøs lengsel i vår tid?
Fantasy er en sjanger som har blomstret veldig i de siste tiårene. Det er en sjanger der ting ikke er virkelig, men man kan fortsatt relatere med karakterene som om de er fra virkeligheten. Mennesker har alltid hatt behov for å tro, men kan dette behovet bli fylt av noe annet enn religion?

"Et tiltakende antall mennesker opplever ikke modernitetens endimensjonale verden som tilfredsstillende. Det er et sug etter leveverdener som tilbyr noe mer, etter en spirituell dimensjon i livet. Å konsumere Harry Potter er én måte å dekke dette suget på." (I.B. Neumann: "Religionen vender tilbake" Kronikk i Dagbladet 20.01.07, Tro og Tanke)

Når man leser fantasy går man inn i en annen verden. Man ser seg selv i hovedpersonens øyne og man opplever det hovedpersonen opplever. Man kan si at fantasy er et nytt liv. Du går ut av livet ditt og inn i et annet og på den måten kan man si at fantasy er en slags spirituell dimensjon. Spørsmålet er om det er nok til å kalle det en religiøs lengsel. 

Som jeg sa, mennesker har alltid hatt behov for å tro, og i de siste årene har troen blant mennesker gått ned. Selv om det er en sammenheng mellom oppgangen i fantasy og nedgang i tro så betyr ikke det at det ene forårsaket det andre. Noen mener kanskje at religion ikke passer inn i dagens samfunn lenger, og at fantasy er en bedre måte å oppleve den spirituelle dimensjonen på. Det kan forklare nedgangen i religiøsitet og oppgangen i fantasy. 

Religiøs lengsel kan defineres som lengselen etter noe overnaturlig eller lengselen etter noe å tro på. Det er nettopp det man også gjør i fantasy, man tror på noe. Siden mange har mistet troen på religion kan det virke logisk at de prøver å finne denne religiøse lengselen i fantasy. Det finnes folk som virkelig elsker Harry Potter-bøkene. Bøkene betyr veldig mye for dem og er en stor del av livene deres. Det at man kan leve seg inn i en verden og elske karakterene som lever der sier meg at dette er en helt egen dimensjon, en spirituell dimensjon, en religiøs lengsel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar