mandag 3. juni 2013

Oppgave 4 - Hvorfor tror vi?



Hvorfor har mennesket et så sterkt behov for å tro?
Helt siden tidenes morgen har menneskene trodd på guder. Noen trodde at solguden gav de sol og at tordenguden gjorde at det tordnet. Mennesker har lagd guder for ting de ikke vet hva er, ting de ikke kan forklare. 

Men også i dag tror mange på guder. Man tilber ikke lenger solguden for en lang sommer eller værguden for mye regn. Mennesker har fått muligheten til å tenke ved hjelp av hjernen vår. Dette har ført til at vi har blitt siviliserte og vi kan organisere oss og leve på en helt annen måte enn dyr kan. Men det å tenke kan også føre med seg noen problemer, det finnes nemlig ikke svar på alt. Hvis man lurer på hva som er meningen med livet eller hva som skjer etter man dør så kan man ikke finne et lett svar. Her kommer religioner inn i bildet. Religioner gir et svar på disse spørsmålene. Man kan ikke være sikre på at det er sant, men hvis man tror så kan det virke som en lettelse for folk. Man trenger ikke å være redd for hva som skjer når man dør. Hvis man bare lever livet sitt vil man oppnå frelse. Det er dette jeg mener er grunnen til at folk tror. Det å tro på en gud som lover frelse gir folk håp for livet etter døden.

Hvorfor får vi så mange trosretninger?
Når det kommer til religioner har de fleste en eller flere tekster som regnes som religionens hellige ord. Disse kommer som regel direkte eller indirekte fra gud, eller en annen type leder. Problemet med disse tekstene er at, som med all annen litteratur, de kan bli tolket forskjellig. Noen ser kanskje på fortellingene i Bibelen som ordrette fortellinger der alt som er beskrevet er sant til den minste detalj. Andre mener kanskje at de er mer ment som retningslinjer som skal hjelpe folk å leve på riktig vis. Bland denne uenigheten med det store folketallet i verden i dag så får man mange mennesker med mange meninger, og alle kan jo si: «Hva om jeg lager min egen religion?»

Hva gjør at den ene trosretningen er ”mer riktig” enn en annen?
Som jeg skrev over kan alle tro på hva de vil. De kan tro på Jesus eller Allah eller Vishnu. Helt i starten skrev jeg også at folk vil ha sikkerhet og et håp for livet etter døden og at det er derfor de oppsøker religion. Jeg mener at ingenting gjør en trosretning mer riktig enn en annen, det er opp til hver enkelt person å vite hva som høres best ut. Hvis du mener at kristendommen høres rimelig ut og himmelen demper frykten for døden så er det den rette religionen for deg. Det er opp til hver enkelt person å vite om de vil være kristne eller jøder eller ateister. Ingenting kan gjøre en trosretning mer riktig enn en annen, det er troen som bestemmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar