mandag 3. juni 2013

Oppgave 3 - Tolkning av «Gud jager Adam og Eva ut av Edens hage»

«Gud jager Adam og Eva ut av Edens hage» av Charles-Joseph Natoire.





















Dette bildet er hentet fra kristendommen. Det ble laget av Charles-Joseph Natoire i 1740. Opprinnelig ble bildet laget for å skildre fortellingen om syndefallet og det blir nok fortsatt brukt til dette i dag også.
På bildet ser vi to mennesker, Adam og Eva, som sitter/står under et epletre. Oppe til venstre ser vi en person som sitter i en sky og er omringet av engler, det er Gud. Ellers er omgivelsene veldig utpyntet med dyr og planter og frodighet generelt. I bakgrunnen kan vi se et betydelig mer øde landskap. Til venstre for Eva ser vi også en slange som ser ut til å være på vei vekk fra åstedet.

I bildet ser vi at Gud ser ned på Adam med et surt blikk. Måten han peker på seg selv på får det også til å virke som om Gud er sur. Vi ser også at Eva er lei seg og at Adam ber om nåde ved å holde hendene sammen og ved å holde hodet nede.

Dette bildet beskriver syndefallet. I 1. mosebok blir det sagt at Gud lagde edens hage, og plasserte Adam og Eva der. De fikk lov til å spise av hvilket tre de ville, unntatt Kunnskapens tre. En slange lurer de til å spise av treet og Gud forviser de fra hagen. Dette møtet med Gud er det vi ser på bildet. Gud er sur, Adam ber om tilgivelse og slangen flykter fra stedet. 

Det første man ser når man ser på bildet er Adam og Eva. De tar opp mye av bildet og dermed er det de man først får øye på. Selve blikkfanget er den tryglende Adam. Man ser på Adam og følger øynene hans til Gud. Gud ser rasende ut. Det er en kontrast mellom Gud og menneskene der Gud virker stor og mektig mens menneskene virker små og svake. Som jeg sa i stad er det en stor forskjell mellom stedet de er nå og landskapet i bakgrunnen. Dette er en kontrast som viser hvor godt de har det nå i forhold til hvordan de får det utenfor edens hage. Lys og farger er blitt mye brukt. Lyset skinner på Adam og Eva og både de og omgivelsene rundt er fargelagt med mange forskjellige farger. Dette får omgivelsene til å virke levende og frodig, det får edens hage til å virke som et paradis.

I denne fortellingen regnes slangen som Satan. Det er Satan som lurer Adam og Eva til å spise av treet og som har skyld i at menneskene får arvesynd. Det sitter også en geit mellom Adam og Eva. I Matt. 25:31-33 står det «Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, da skal han sitte på sin trone i herlighet, og alle folkeslag skal samles foran ham. Han skal skille dem fra hverandre, som en gjeter skiller sauene fra geitene, og stille sauene på sin høyre side og geitene på sin venstre.» Dette kan bety at sauene er følgerne som kommer til himmelen mens geitene er synderne som går til helvete. Geiten kan altså være et symbol på synd. Budskapet i bildet er at handlinger får konsekvenser. Når Eva ble lurt av slangen til å spise en frukt av Kunnskapens tre, brøt hun Guds ord og når hun fikk Adam til å gjøre det samme, ble de forvist ut av Edens hage, som var Guds rike. Derfor hvis du er tro mot Gud, får du hans tillit og kjærlighet, men hvis du trosser hans budskap, blir du ufullkommen og synder.

Hvorfor har bilder/kunst den betydningen den har i ulike religioner?
Før i tiden hadde man bare fortellingene i de hellige bøkene som enten kunne leses eller fortelles på folkemunne. Ved å lage bilder eller kunst av fortellinger i de hellige tekstene kunne folk få oppleve historiene på en helt annen måte. Bilder og kunst gav folk en visuell opplevelse av fortellingene.

Dette er selvfølgelig forskjellig mellom religionene. I kristendommen finnes det veldig mye kunst av Jesus. I kirken er det ofte Jesus et motiv i vinduene. Det finnes som regel også et kors som symboliserer korsfestelsen. I Islam, derimot, er avbildning av Muhammed ulovlig. I stedet for at alle skal se og prise Jesus vil de i Islam skjule Muhammeds utseende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar